I disse augustdager bugner
hagene over av frukt og grønt. For de av
oss som ikke er så heldige å ha en
hage å ta av, søker vi kanskje byens
torg for å sikre oss en godbit av sensommerens
frukter.
Et par, tre salgsboder på
Youngstorget. Vi finner saftige Victoria-plommer,
de første Gravensten og illrøde
moreller. Så slår vi oss ned ved den
nye fontenen, en kopi av den gamle. Hører
vannet risle, lukker øynene og minnes livet
her for bare to-tre tiår siden, mens vi
smaker på frukten.
|
|
Stortorget
ble byens blomstertorg, mens Youngstorget,
eller Nytorget som det ble kalt, var frukt-
og grønnsakstorg. Stortorget 1962,
foto: R. Kure(?)
(A-10002_U001_001) |
På 1960-tallet kunne
det være 50-60 boder som kledde Youngstorget
med stripete lerretstak, trebenker og bungnende
kasser av det lekreste frukt-Norge hadde å
by på. Men hvor ble det av alt sammen?
Vi kan bare undre og tenke
at verden, og i hvert fall handelen, forandrer
seg i takt med markedskreftenes kompromissløse
svingninger. Samtidig som vi vet at jordbruket
har gjennomgått store strukturelle forandringer.
Jordbruket i hovedstaden, i det som før
var Aker, ble imidlertid offer for byens vekst.
For ikke så alt for
mange tiårene siden var Aker kommune en
frodig jordbruksbygd som byen spiste arealer av.
Byens ekspansjon ut i Aker hadde begynt rundt
1890-tallet, og dreide seg først og fremst
om villabebyggelse som bekledde gammel gårdsmark.
Da den store utbyggingsperioden startet etter
sammenslåingen med Oslo i 1948, var Aker
fortsatt en jordbrukskommune, men nå bekledd
med store villaområder, særlig nord
og vest i byen og i Nordstrand-skråningen.
For de som syslet med statistikk,
og særlig jordbruksstatistikk, ble det et
svare strev å få innrapportert hva
som ble dyrket i kommunen. For hvert tiende år
skulle det være jordbrukstelling, og hadde
man en bærbusk eller et lite epletre i hagen,
så skulle det fylles ut på statistikernes
skjemaer.
|
|
Villaeiendom
på Hoff i 1939, foto: Wilse
(A-10002_Ua0025_016) |
I 1949 fantes det 11 705
såkalte Hagebruk (0-5 dekar jord) i Oslo,
og i 1959 var dette antallet nesten fordoblet
til 20 847. I samme periode økte antallet
frukttrær med nesten 55 000.
Oslo var med dette landets
desidert største fruktkommune med 215 000
epletrær og 193 000 bærbusker av ymse
slag. Mye av dette gikk naturligvis til privat
forbruk, men mange lot seg friste og skaffet seg
ekstrainntekter ved å la avlingen gå
til fruktpressa eller omsetning på byens
torg. Noen få skaffet seg også drivhus
og startet gartnerivirksomhet.
Gartnerivirksomheten fikk
et kraftig oppsving under den avviklingsprosess
som jordbruket i Aker og Oslo gjennomgikk på
1900-tallet. Kommunen eksproprierte de aller fleste
gårdene i Aker, men også mange bønder
solgte frivillig, eller utparsellerte jorda til
nybyggere. Ofte satt de igjen med litt jord rundt
hovedhuset. Der kunne de lett reise drivhus og
fortsette som "bønder" midt i
byen.
|
|
Gartneri
på St. Hanshaugen rundt århundreskiftet,
foto:ukjent
(A-20145_U0004_080)
|
Salget av landbruksprodukter,
av frukt og grønt og av blomster, har som
så mange andre vareslag blitt kanalisert
gjennom salgssentraler og engrosforretninger.
Gartnerhallen A/L på Økern torg,
er kanskje det klareste eksemplet på dette.
Men fortsatt finner vi gartnerier ute i bydelene,
som Nordtvet, Bøler og Skajem (Ris), som
representerer de siste rester av det før
så frodige Aker-jordbruket.
|
|
|
Økern
torg 1962,
foto:
R. Kure(?) (A-10002_ U001_059) |
|
|
bard.alsvik@byarkivet.oslo.kommune.no
|